Første overblikk

Før jeg kjøpte Øvre Brekkebakkadn så var jeg innom to ganger og fikk sett på forholdene. Første gangen jeg tok turen var jeg ikke så imponert. Det var grått, vått og kalt og det hadde nok en påvirkning, men jeg var ikke i humør den dagen for å se for meg alle mulighetene. Jeg har vært på noen gårdsbesøk, og det er litt med gårdene som det er med damene; det er litt kjærlighet med første blikk. Og så kan det gå galt likevel og man forstår at den første kjærlighetsblaffen var en midlertidig psykose. Og det kan være motsatt: Andre gangen jeg tok turen var det med et lystig lag og det helte føltes bedre, vi tok en tur rundt eiendommen og fant en elv, et styvingstre og ei røye som flakset forkaklet avgårde. Besøket endte med en følelse av potensiale og iver og en stor lyst til å vinne denne vakre plass!

IMG_1728

Så etter at det gikk som det skulle så tok jeg meg en ny tur til ØB. Jeg måtte ha en bedre oversikt før en plan kunne ta form. Første dagen begynte med at det var 40 cm med snø og en lang bratt bakke som skulle forseres med en tung sekk med verktøy.

 

Vel framme var det helt vilt kalt, men vakkert! Det viktigste var å se om det var mulig å redde hovedhuset. At halve grunnmuren var vekk og at stua hang i løse luften er ikke ideelt, men viktigere for er at tømmeret ikke var råttent. Ettersom huset var kledd utvendig og innvendig var jeg nødt til å ta ned det på innsiden for å få innblikk.

DSC_0014

DSC_0015

DSC_0016

DSC_0017

 

DSC_0090
Kistemuren med kjøkkenet over, nærmest her har det rast ut

To store partier var råttent fra bunn til topp samt et hjørne. Det kan komme av at det er et utett tak, mens det andre kommer nok av at det har vært inntil skorsteinen (mye kondens).

DSC_0076

DSC_0075

DSC_0018
Feltet ved siden av døren er som papir

Planen nå er søke om midler til kulturminnefondet. Dette kan jeg gjøre ettersom huset er fra 1820 (eldre enn 1850). Men fristen er 1. november og før det må det utføres noen strakstiltak så ikke huset forfaller i for stor grad. Da er det snakk om å tette tak, tetting av dører og vinduer og sikre at ikke huset faller over skrenten.

Andre dagen hadde naboen pløyd veien opp og det var noe helt annet nå å komme seg opp! Trivelig kar!

Låven ser for et utrent øye, veldig bra ut. Tømmeret i laftekassa, hvor dyrene stod var helt friskt. Ammoniakk og høy fuktighet har ofte en tendens til å få det til å råtne. Men etter noen boreprøver fant jeg ingen tegn på dette. Det var heller ikke noe hvitt belegg som bruker å legge seg på tømmeret. Dette kan bli et bra verksted!

Låven ser også bra ut, utenom noen hakkespetter som har gitt meg litt mer lys i gavlveggen. Det er mulig at noe må jekkes opp, men der vil jeg spørre om hjelp fra noen klokere enn meg.

Denne stokken håper jeg kan bli som den er! Den viser hvor sterkt tømmeret er hvis du lar den være ukantet! På skolen lærer vi at det kan være en styrkeforskjell på 60% sammenlignet med saga tømmer!

DSC_0110
En framtidig laftehall? Og årlig låvediskotek!

Tredje dagen fant jeg en luke under kjøkkenet! Og her var det en kistemur! Det betyr mye! En kistemur vil si at du har to paralelle murvegger med jord i mellom. Dette gjør den mer stabil (det var denne delen som ikke raste ut) og du får en mer stabil temperatur gjennom året. Mellom 4 grader om vinteren og kanskje opp mot 10 grader om sommeren, har jeg hørt. Og det er her man lagrer maten gjennom året. Dette blir ekstra viktig for meg som ikke skal ha kjøleskap.

DSC_0040
Kjellerluka

Den tidligere eieren har ikke hatt noe brønn hva jeg vet om, så det er mulig han har hentet vann i bekken, eller smeltet snø. Men ettersom han har hatt dyr må det ha krevd mye av hans tid da de skal ha mye vann! Vi får se til våren om det er noe spor etter en brønn eller tilsvarende.

DSC_0037
En liten bonus til skogbrukeren/lafteren. Kanskje smidd i valdres?

Det som skal gjøres i vinter er å klargjøre trærne for felling neste år. Men dette kommer jeg tilbake til. Jeg fant også noen hemmelighetsfulle nummer bak listene som jeg holder på å undersøke…

Takk for oppmerksomheten!

 

10 kommentarer om “Første overblikk

Legg til din

 1. Så kult at du gjør dette! Jeg har flere ganger ridd opp dit med hest. Fantastisk plass med utrolig utsikt. Håper jeg kan komme å besøke deg med hest en dag for å se hvordan det går.

  Liker

  1. Åh, det hadde vært kjekt! Jeg ser på mulighetene for å trekke ut tømmer med hest, så det hadde vært hyggelig hvis du kommer innom på en kopp kaffe over sommeren!

   Liker

 2. Hei! Eg er verkeleg imponert over pågangsmot og innsats som er lagt ned til no. Dette blir veldig bra! Lykke til! Mvh Knut

  Liker

  1. Tusen takk for støtten, Knut! Det trengs å høre slike fine ord på et prosjekt som dette.

   Mvh
   Evert

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: